معرفی هل سفید و خواص درمانی آن

به گزارش یومی بلاگ، گیاهی است علفی و چند ساله، ساقه های زیرزمینی آن منشعب، ضخیم و طویل و از ساقه های زیرزمینی، ساقه های هوایی بهم پیچیده به ارتفاع حدود تا سه متر می رویند. برگ های آن ساده، متناوب، بیضوی،

معرفی هل سفید و خواص درمانی آن

نویسنده: صمصام صانعی

نام علمی:

Elettaria cardamomum L. Maton، نام فرانسه Cardamome petit و نام انگلیسی آن Lesser Cardamom می باشد. نام های دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، هل، قاقله صغار و هیل نامیده شده است.

تیره گیاه:

زنجبیل Zingiberaceae

نوع گیاه:

بوته

مشخصات ظاهری:

گیاهی است علفی و چند ساله، ساقه های زیرزمینی آن منشعب، ضخیم و طویل و از ساقه های زیرزمینی، ساقه های هوایی بهم پیچیده به ارتفاع حدود تا سه متر می رویند. برگ های آن ساده، متناوب، بیضوی، نوک تیز و منتهی به غلافی بزرگ می باشند. دو ساقه گل دهنده به ارتفاع حدود یک متر از ساقه هوایی بهم پیچیده جدا شده و ظاهر می شود. گل های آن به صورت سنبله، کوچک، سفید رنگ، گاهی موارد سبز روشن که در قسمت مرکز گل رنگ بنفش خودنمایی می کند. میوه اش (هل سفید) کپسول به طول حدود 8 میلی متر، معطر، سه حجره ای، دوکی شکل، رنگ آن سفید و محتوی تعدادی دانه سخت، سیاه مایل به قهوه ای، گوشه دار و بسیار معطر می باشد.

بیشتر بخوانید: خواص هل؛ دانه معطر

طبیعت هل سفید:

طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن خیلی گرم و خیلی خشک است.

رویش جغرافیایی:

اغلب در هندوستان و سریلانکا روییده و کاشته می شود و به صورت پرورشی در بعضی از نواحی کشورهای آسیایی و بیشتر در اندونزی و گواتمالا کاشته می شود. بیش از هشتاد درصد هل کشورها را هند صادر می کند.

ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در هل سفید:

اسانس روغنی فرّار (شامل ترپی نئول، ترپی نیل استات، سینئول، بورنئول و سابی نن)، روغن ثابت، پروتئین، کلسیم اکسالات و سیلیس در آن تشخیص داده شده است.

بخش مورد استفاده:

دانه های داخل هل

نحوه مصرف:

معمولاً دانه های داخل هل را به صورت دم کرده استفاده می کنند و به عنوان ادویه و معطر کننده در صنایع غذایی، شیرینی سازی، عطرسازی و معطر کردن بعضی از محصولات دخانیات هم کاربرد دارند.

خواص درمانی:

تقویت کننده معده و نیرودهنده، بادشکن و معطرکننده غذاها، ضد افسردگی و بی حوصلگی ناشی از خستگی روزانه و تقویت کننده قلب، اشتهاآور و خوشبو کننده دهان، مسکن دردهای روماتیسمی و ضد اسپاسم، خرد کننده سنگ مثانه و کلیه و ضد میکروب، تنظیم کننده عادت ماهیانه و قاعده آور، محرک و ضد تهوع، خلط آور و صفرابر، التیام بخش زخم های دهان و کاهنده تب می باشد. در ضمنً برای ناراحتی های معده و روده، ناراحتی های کبد، رطوبت سینه، مسمومیت، سردرد، دل بهم خوردگی، سرماخوردگی و برونشیت هم مفید است.

تذکر:

مصرف هل بیش از حد مجاز (سه گرم در روز) مضر و سبب بیماری های روده ای می شود.

منبع مقاله :

صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.

منبع: راسخون
انتشار: 16 مرداد 1404 بروزرسانی: 16 مرداد 1404 گردآورنده: umeblog.ir شناسه مطلب: 14382

به "معرفی هل سفید و خواص درمانی آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "معرفی هل سفید و خواص درمانی آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید