طرز تهیه گز آردی اصفهان در 7 مرحله آسون به روش بازاری
به گزارش یومی بلاگ، گز آردی اصفهان هم مثل سوهان قم یکی از قدیمی ترین با معروفیت جهانی است که قدمت آن به دوره صفویه برمی گردد. شما می توانید گز را به دلخواه با گلوکز مایع، با گزانگبین یا با عسل درست کنید. گز معمولا سوغات شهرهای اصفهان و کرمان است که به دو صورت آردی و ساده و با انواع مغزها مثل پسته و بادام و … تهیه می گردد. گز از جمله و البته جزو هم هست. اما چگونه گز آردی درست کنیم؟ در این مقاله از در ما طرز تهیه گز خانگی آردی به روشی ساده به عنوان یک را به شما آموزش می دهیم.

طرز تهیه گز خانگی آردی اصفهان در یک نگاه
برای تهیه گز آردی خانگی، ابتدا باید سفیده تخم مرغ ها را با همزن برقی به اندازه ای هم بزنید که سفیده ها پفکی شوند. سپس، سفیده های پفکی را در یخچال بگذارید. در ادامه، ترکیب شکر و گلاب را روی حرارت بگذارید و هم بزنید تا شکر در گلاب حل گردد.
گلوکز مایع را نیز به این ترکیب اضافه نموده و صبر کنید تا شهد شما غلیظ گردد. اندازه اندکی از شهد را به سفیده پفکی اضافه کنید و هم بزنید تا یکدست گردد. این ترکیب را به به جای مانده شربت اضافه کنید.
حالا، مایه به دست آمده را روی حرارت ملایم قرار دهید و تا زمانی هم بزنید که این مایه به غلظت مناسب برسد. در ادامه، مغزیجات دلخواه مثل مغز پسته یا مغز بادام را به مایه گز اضافه کنید.
در آخر، اندازهی آرد سفید را در ظرف مناسبی بریزید و مایه گز را به این ظرف اضافه کنید. سطح مایه گز را صاف کنید و با اندازه دیگری آرد بپوشانید. پس از آن، درب ظرف را ببندید و در یخچال بگذارید تا سفت گردد. سپس، گز سفت شده را از یخچال خارج کنید و در ابعاد دلخواه برش بزنید.
برای مطالعه مواد لازم، جزییات و مراحل کامل طرز تهیه گز آردی اصفهان ادامه این مطلب را مطالعه کنید.
مواد لازم برای تهیه گز آردی اصیل (برای 6 نفر)
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
سفیده تخم مرغ | 2 عدد |
شکر | 1 لیوان فرانسوی دسته دار |
بادکا (گلوکز مایع) | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
گلاب (دو آتشه) | نصف لیوان فرانسوی دسته دار |
مغز آجیل (پسته فندق، بادام یا گردو) | 2 لیوان فرانسوی دسته دار |
آرد سفید | به اندازه لازم |
مدت زمان لازم برای آماده سازی مواد اولیه: 6 الی 7 ساعت
مدت زمان لازم برای پخت گز آردی: 2 الی 3 ساعت
جشنواره زمستانه جایزه باران
در جشنواره جایزه باران ، با خرید هر 300 هزار تومان از کل فاکتور و خرید هر 100 هزار تومان از برندهای حامی جشنواره، 1 امتیاز کسب نموده و در قرعه کشی روزانه، یک دستگاه پژو 207 شرکت داده خواهید شد. این جشنواره از 1 دی ماه به مدت 3 ماه (30 اسفندماه) برگزار خواهد شد. قرعه کشی هر روز، بر اساس خرید روز قبل، انجام می گردد و لایو قرعه کشی، هر روز ساعت 17 از اینستاگرام (okcs.ir@) پخش خواهد شد.
برندهای حامی جشنواره:
دلستر، نوین زعفران، فامیلا، ساحل کنار، کلییر، لوکس، داو، پریل، پرسیل، شاوما، تاژ، هراز، شف هو، مای لیدی، رعنا، بهروز، مزمز، نستله، عقاب، نادی، دنت، رامک، باراکا، اوه.
مراحل طرز تهیه گز آردی اصفهان با گلوکز
طرز تهیه گز آردی را که روش تهیه اصفهانی و کرمانی آن به همین ترتیب است را مرحله به مرحله دنبال کنید.
مرحله اول: سفیده تخم مرغ را هم بزنید
در اولین مرحله از تهیه گز آردی خانگی، دو عدد سفید تخم مرغ را با همزن برقی به اندازه ای هم بزنید که پف کند و فرم بگیرد. سفید تخم مرغ باید به اندازه ای سفت گردد که رد همزن روی سفیده باقی بماند و وقتی ظرف را خم می کنید، سفیده تخم مرغ از ظرف بیرون نریزید. سپس، سفیده تخم مرغ پف نموده را در یخچال بگذارید.
در صورت تمایل، برای خرید تخم مرغ می توانید به روش های و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله دوم: شهد را آماده کنید
در این مرحله از طرز تهیه گز اصیل اصفهانی، شکر و گلاب را در قابلمه مناسبی (ترجیحا قابلمه نچسب) بریزید و روی حرارت ملایم بگذارید. این ترکیب را به طور مداوم هم بزنید تا شکر در گلاب کاملا حل گردد. پیشنهاد می کنیم از شعله پخش کن بهره ببرید.
مراقب باشید مایع به دمای جوش نرسد و فقط داغ شده و شکر در آن حل گردد. برای این منظور، کافی است شهد شما به دمایی حدود 80 درجه سانتی گراد برسد. توجه داشته باشید، این دمای بالایی است و دست را می سوزاند.
برای خرید شکر و گلاب می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله سوم: گلوکز مایع را اضافه کنید
وقتی شکر در گلاب حل شد، در این مرحله باید گلوکز مایع را نیز به شهد اضافه کنید. محتویات قابلمه را روی حرارت ملایم به طور مرتب هم بزنید. این کار را تا زمانی ادامه دهید که شهد شما کاملا کشدار و غلیظ گردد.
برای اطمینان از قوام مناسب مایه گز، اندازهی از آن را بین دو انگشت شصت و اشاره بگذارید و اندازه چسبندگی مایه گز را آنالیز کنید. اگر حالت چسبنده و کشدار داشت، مایه گز آماده شده است.
مرحله چهارم: سفیده تخم مرغ را اضافه کنید
حالا، سفیده تخم مرغ را از یخچال بیرون بیاورید و به اندازه 2 قاشق غذاخوری از مایه گز را به سفیده تخم مرغ اضافه کنید. این ترکیب را به خوبی هم بزنید تا کاملا یکدست گردد. وقتی ترکیب مایه گز و سفیده تخم مرغ کاملا یکدست شد، این ترکیب را به به جای مانده مایه گز که روی حرارت ملایم است اضافه کنید.
شعله گاز را خاموش نکنید و روی همان حرارت ملایم با همزن برقی یا کفگیر چوبی حسابی مواد را هم بزنید. اگر از کفگیر چوبی استفاده می کنید به حالت پارویی و رفت و برگشت مایه را هم بزنید. این کار ممکن است یک ساعت یا بیشتر هم طول بکشد.
در هر صورت چه با همزن برقی و چه با کفگیر چوبی، مایه گز را تا زمانی هم بزنید که کاملا غلیظ و کشدار گردد. نشانه آماده شدن مایه گز این است که وسط ظرف جمع گردد و از کف ظرف به راحتی جدا شده و به همان ترتیب دوباره کف ظرف بیفتد.
مرحله پنجم: مغزیجات دلخواه را به مایه گز اضافه کنید
حالا، در این مرحله از طرز تهیه گز خانگی، مغز پسته، بادام، گردو یا فندق یا حتی ترکیب این مغزیجات را به صورت خرد شده به مایه گز اضافه کنید. این مواد را به خوبی هم بزنید تا کاملا با یکدیگر مخلوط شوند. سپس، قابلمه حاوی مایه گز را از روی حرارت بردارید.
برای خرید انواع مغزیجات مانند مغز پسته، بادام، فندق و گردو می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله ششم: مایه گز را آردی کنید
در این مرحله از تهیه گز اصفهان، کف یک ظرف پیرکس را با یک لایه ضخیم آرد بپوشانید. وقتی مایه گز خنک شد، آن را در ظرف پیرکس روی لایه آرد به صورت یکنواخت پهن کنید. سطح مایه گز را با پشت قاشق کاملا صاف کنید. سپس، یک لایه ضخیم آرد سفید هم روی مایه گز بریزید تا همه سطوح آن به آرد آغشته گردد.
برای خرید آرد سفید می توانید به روش های حضوری و اینترنتی به فروشگاه های مراجعه کنید.
مرحله هفتم: مایه گز آردی را در یخچال بگذارید
پس از دنبال کردن همه مراحل بالا، روی ظرف حاوی مایه گز آردی را با سلفون بپوشانید. این ظرف را برای 3 الی 4 ساعت در یخچال بگذارید تا مایه گز خوب سرد گردد و خودش را بگیرد.
مرحله آخر: گز آردی را سرو کنید
بعد از گذشت این مدت و سفت شدن گز، ظرف حاوی گز آردی را از یخچال بیرون بیاورید و محتویات آن را روی سطح کارتان برگردانید. سپس، با یاری نوک چاقوی تیز، گز خانگی را در ابعاد و به شکل دلخواه برش بزنید. در ادامه، گز خانگی مرغوب را در ظرف سرو بچینید و نوش جان کنید.
نکات مهم در طرز تهیه گز آردی اصفهان و کرمانی
- طرز تهیه گز خانگی ساده هم درست مانند همان چیزی است که در دستور بالا برایتان گفتیم؛ با این تفاوت که باید کف و دیواره های ظرف پیرکس را به جای آرد با کمی روغن چرب کنید. سپس، مایه گز را در این ظرف بریزید و در یخچال بگذارید تا سفت گردد. پس از آن، در طرز تهیه گز لقمه ای، مایه سفت شده را در ابعاد دلخواه برش بزنید.
- طرز تهیه گز اصفهان هم عینا مانند گز کرمانی است و علاوه بر گلوکز مایع با گزانگنبین هم درست می گردد.
- در طرز تهیه گز خانگی آردی بدون گلوکز باید به اندازه یک چهارم لیوان عسل را جایگزین گلوکز مایع کنید. باقی مراحل را عینا مطابق دستور بالا دنبال نموده و از طرز تهیه گز با عسل لذت ببرید.
- طرز تهیه گز آردی بدون گلوکز هم با گزانگبین و هم با عسل قابل انجام است.
- در طرز تهیه گز با گزانگبین باید اندازه مساوی گزانگبین را جایگزین گلوکر مایع کنید. گزانگبین یا انگبین عصاره و شهدی منحصر به فرد است که در نواحی خوانسار و بعضی منطقه ها چهارمحال و بختیاری از درختچه ای به همین نام به دست می آید.
- افزودن شربت به سفیده تخم مرغ فرم گرفته باید کاملا تدریجی و کنترل شده انجام گردد تا مایه یکدستی ایجاد گردد.
- شربت و سفیده تخم مرغ را با سرعت کم و به آرامی هم بزنید تا بافت پفکی سفیده تخم مرغ هم زده حفظ گردد.
فوت و فن های خوشمزه شدن گز آردی
چرا گز خانگی شل می گردد؟
اگر مایه گز را روی حرارت ملایم به اندازه کافی هم نزده باشید، یا اگر شهد شما به غلظت مناسب نرسد، گز به دست آمده نهایتا شل می گردد.
چرا گز سفت می گردد؟
قرار دادن مایع گز در معرض حرارت بالا و بعلاوه، قرار دادن گز آماده در مقابل نور خورشید یا در مجاورت منابع گرمازایی مانند بخاری یا شوفاژ از اصلی ترین دلایل از دست رفتن رطوبت گز و سفت شدن آن به حساب می آیند.
برای افزودن گزانگبین به مایه گز چه باید کرد؟
گزانگبین به شکل کریستال های زرد و قهوه ای فروخته می گردد. بنابراین، پیش از افزودن آن به مایه گز باید گزانگبین را صاف نموده و عصاره گیری کنید. برای این منظور، کریستال های گزانگبین را باید برای 20 دقیقه در آب گرم با دمای 70 درجه سانتی گراد قرار دهید. سپس، مایه به دست آمده را از دستمال تنظیف رد کنید تا عصاره خالص و شفاف آن باقی بماند. قدیمی ترها برای شفاف تر شدن گزانگبین اندازهی سفیده تخم مرغ به آن اضافه نموده و سپس، دوباره گزانگبین را از پارچه تنظیف رد می کردند.
منبع: افق کوروش